Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nin 66’ncı Olağan Genel Kurulu’nda yeniden Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildi.
Seza Çimento’nun Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nin (TÜRKÇİMENTO) 66’ncı Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Üyesi seçildi.
PROF. DR. YASEMİN AÇIK: “EKONOMİYE VE BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI SAĞLIYORUZ”
1957 yılında kurulan TÜRKÇİMENTO yönetiminde 2016 yılından bu yana farklı görevler üstlenen Prof. Dr. Açık, yeniden başkanlığa seçilen Fatih Yücelik ve yeni yönetimi tebrik etti.
Çimento sektörünün yurt içi ve yurt dışında sürdürülebilirliğini koruyup gelişmeyi hedeflediklerini söyleyen Açık, “Türk çimento sektörü olarak, ülkemiz geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yapıyoruz. Gerek çimento üretiminde gerek çimento ihracatında başta Avrupa olmak üzere dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Dolayısıyla sektörümüz ülkemiz için çok ciddi bir katma değer yaratıyor, önemli istihdam sağlıyor. Sektörümüzdeki işletmelerimiz genel olarak ekonomimize katkı sunmanın yanı sıra bulundukları bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da olumlu etki ediyor. Çünkü üreticilerimizin yanı sıra tedarik, lojistik ve diğer süreçleri de göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizin dört bir yanına ulaşan çok büyük bir ekosistem oluşturuyoruz. Biz de TÜRKÇİMENTO olarak üyelerimizin gelişimine, yeni iş birlikleri geliştirmeye, sürdürülebilirliğe, ürün kalitemizi artırmaya, Ar-Ge ve inovasyonla katma değerli üretim yapmaya ve sektörde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamaya yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.
“ÜRETİMDE DÜŞÜK MALİYET AVANTAJINA SAHİP ÜLKELERLE REKABET ZORLAŞIYOR”
Sektörün dış pazarlarda zor bir yılı geride bıraktığını belirten Prof. Dr. Açık şöyle devam etti; “Türk çimento sektörü olarak 2023 yılında üretimimizi ve iç pazar satışlarımızı artırdık. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve farklı illerdeki kentsel dönüşüm faaliyetlerini desteklemek için ihracatımızı azalttık. Ancak üretimde maliyet artışları ve global piyasalardaki dalgalanmaların etkisi de ihracatı olumsuz etkiliyor. Global ekonomik durum, bazı ülkeler arasında yaşanan savaşlar, siyasi çalkantılar gibi nedenlerle bu yıl da ihracatta bir durgunluk öngörüyoruz. Bununla birlikte çimentoda en önemli maliyet kalemi enerji. Dolayısıyla enerjide düşük maliyet avantajına sahip olan ülkeler daha düşük bir fiyat politikası uyguladığından rekabet zorlaşıyor. Biz de bu noktada yüksek kaliteli ürünlerimiz, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm odağındaki sürdürülebilirlik yatırımlarımız ile rekabet etmeye devam ediyoruz. Bu koşullar neticesinde 2024 yılını geçen yılın yurt içi ve ihracat rakamlarına benzer bir tablo ile kapatmayı öngörüyoruz.”