ELİKAD Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, çocukların istismar ve cinayet haberlerine özne olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, bu olayların bir an önce son bulmasını gerektiğini, konuya ilişkin koruyucu önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğini söyledi.
Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı ve Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, çocuk ihmali, istismarı ve cinayetlerinin önemine değinerek, bu konunun hassasiyetle yaklaşılması ve çözüm yollarının bulunması gereken önemli bir toplumsal sorun olduğuna dikkat çekti.
Yasemin Açık, mutlulukla anılması gereken çocukların istismar ve cinayet haberlerine özne olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, bu olayların bir an önce son bulmasını gerektiğini, konuya ilişkin koruyucu önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğini kaydetti.
Çocuğa yönelik fiziksel, duygusal ve cinsel şiddetin önlenmesi için, toplumun tüm kesimlerinin iş birliği ve güç birliği ile kamuoyu ve farkındalık oluşturma çalışmaları içerisinde yer almaları gerektiğini vurgulayan Açık, ağır cezai yaptırımlar içeren yasal düzenlemelere ve çocuğa uygulanan şiddetin önlenmesine yönelik savunuculuk çalışmalarının yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Yasemin Açık, TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında resmi olarak kayıp başvurusu yapılan çocuk sayısının 104 Bin 531’e ulaştığını söyledi.
Ailelerine kavuşturulan çocukların sayısının yer almadığı istatistiklere göre, 2008 yılında 4 bin 517 olan kayıp çocuk sayısının 2010 yılında 8 bin 81, 2016 yılında ise 11 bin 691’e ulaştığını anlatan Açık, her geçen gün kaybolan çocuk sayısının katlanarak arttığını ifade etti.
Prof. Dr. Yasemin Açık, 2016 yılı ceza istatistiklerine göre, çocuklara yönelik cinsel istismarlarda özelikle son dört yılda büyük bir artış gözlendiğine vurgu yaparak, mahkemelerde 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan 3 bin 778 karar verildiğini, bu sayının 2016 yılında 21 bin 189’a yükseldiğini kaydetti.
En fazla mahkumiyetle cezalandırılan yılın 2016 olduğunu vurgulayan Açık, 2016 yılında karar çıkan davalarda sanıkların yüzde 58,8’inin mahkum olduğunu dile getirdi.
ÇOCUK İSTİSMARI ÜLKELERİN
GELİŞMESİNE ZARAR VERİYOR
Yasemin Açık, istismarların tüm dünyada gerçekleştiğini ifade ederek, çocuğa yönelik; ihmal ile fiziksel, duygusal ve cinsel istismarın, fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal sağlığını olumsuz etkilediğini ve hayatlarında onarılması çok güç kalıcı hasarlar oluşturduğunu söyledi.
Bu olayların ülkelerin sosyal barışını sarsarak, adalete ve yönetim sistemine olan inancı zedelediğine dikkat çeken Açık, sağlıklı ve yaratıcı işgücü üzerinde olumsuz etkiler oluşturup, ülkelerin gelişmesine ve kalkınmasına zarar verdiğini aktardı.
ALT YAPI VE ÖRGÜTLENME OLUŞTURULMALI
Çocuğa yönelik her türlü ayrımcılık, sömürü, ihmal ve istismarın önlenebilir olduğunun altını Çizen Açık, “Atılması gereken tüm adımlar Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin yetkilileri ve tüm dünya ülkelerinden uzmanların katkılarıyla belirlenmiş ve uluslararası yasalarda açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu kapsamda alınması gereken; önleyici, tedavi edici ve rehabilitasyon hizmetleri son derece önemlidir. Çocuk ihmali ve istismarı ile çocuk cinayetlerinin engellenmesi için alınacak olan koruyucu önlemler, ihmal ve istismar vakalarının erken tanısı, istismara uğramış çocuğun tedavisi ile tıbbı ve sosyal rehabilitasyonunu sağlayıcı, multidisipliner yaklaşımlı alt yapı ve örgütlenme mutlaka oluşturulmalıdır.” açıklamasında bulundu.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ MÜFREDATA AKTARILSIN
Açık, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği ile cinsel ve üreme sağlığı eğitimin müfredata aktarılması gerektiğini vurguladı.
Yasemin Açık, Aile Sosyal Politika Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Toplum Örgütleri ve üniversitelerin katılımı ile multidispliner yaklaşımla periyodik olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini anlattı. Yasemin Açık, bu eğitimlerin erken çocukluk döneminden başlayarak çocuklar, anne-babalar, çocuklara bakım ve eğitim hizmeti verenler ve çocuklarla çalışan profesyoneller için yapılması gerektiğini söyledi.
Açık, çocuğa karşı her türlü sömürü ve istismarın önlenmesine yönelik kanıtlara dayalı uygulamalar geliştirmek için politika kararlarının alınmasını sağlamak amacıyla vaka ve yaygınlık oranları, zaman içindeki eğilimleri ve olguların coğrafi dağılımının anlaşılmasını sağlayacak, risk faktörlerini belirleyici epidemiyolojik araştırmalar yapılmasını istedi.
İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUK İÇİN
KORUMA ÖNLEMİ ALINSIN
İstismara uğrayan çocuğun mağdur ve suç tanığı olduğunu belirten Yasemin Açık, bu çocuklar için acil koruma önlemi alınması gerektiğini dile getirerek, Çocuğa suçlu izlenimi vereceği ve çocukta suçlu duygusu oluşturarak uzun dönemdeki rehabilitasyon çalışmalarını olumsuz etkileyeceği için çocukların, genel güvenlik ve adli hizmetlerin verildiği birimlere götürülmeyerek, içinde psikolog, çocuk gelişim uzmanı, hekim gibi meslek mensuplarının da yer aldığı profesyonel bir ekip ile ve çocuğun kendisini güvende hissedeceği ve kendisini kolaylıkla ifade edebileceği özel bir alanda ve özel bir ekip tarafından tüm gerekli iş ve işlemlerin tek seferde yapılması son derece önemlidir.” dedi.