Fırat Üniversitesi’nde profesör olan ve TÜRKONFED’de yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini de yürüten Elazığlı Yasemin Açık, memleketinde çimento fabrikası kurdu. 250 milyon dolara kurulan fabrikada yeni ürünler de geliştiriliyor.
Kadınlar iş dünyasında girişimcilikten yöneticiliğe kadar pek çok pozisyonda etkin rol oynuyor. Elazığlı Prof. Dr. Yasemin Açık da onlardan biri. Türk Girişim ve iş Dünyası Konfederasyonu’nda (TÜRKONFED) yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Açık, dernek bünyesindeki İş Dünyasında Kadın Komisyonu’nun da başkanlığını yapıyor. Fırat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Açık, aynı zamanda bir iş kadını. Flem dernek hem de üniversitedeki görevlerini yürütürken turizm, medya, inşaat, akaryakıt, enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren aile şirketlerinde de sorumluluklar üstleniyor. Açık, Elazığ’da Doğu Anadolu Bölgesi’ne Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan çimento fabrikasını kurdu.
ÇEVRECİ TESİS
Memleketine 250 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirten Yasemin Açık, “Seza Çimento olarak 500 kişiye de istihdam sağlıyoruz. Beton yapı malzemeleri gibi yeni yatırımlar da planlıyoruz. Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için bir güneş enerjisi yatırım düşünüyoruz.
YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİYOR
Ürün geliştirmeye de önem veren Seza Çimento’nun bünyesinde AR-GE merkezi de var. Deneyimli bir ARGE ekibine sahip olduklarını dile getiren Yasemin Açık, “Bünyesinde AR-GE merkezi olan çimento tesisi çok azdır. AR-GE ekibimiz ürün geliştirmeye yönelik sürekli analizler yapıyor. Şimdi sülfata dayanıklı çimento ürettik. Alkalisi düşük çimento da üreteceğiz. Testlerimiz tamamlandı” diyor.
Yasemin Açık, bir halk sağlığı uzmanı. Kendisini özellikle kadınların ve çocukların yaşam standartlarını iyileştirmeye adamış durumda. Bu nedenle yaptığı yatırımın da çevreye zarar vermemesine özen gösterdi. Enerji verimliliği yüksek, yenilikçi, çevre dostu bir fabrika yapmayı hedeflediğini belirten Yasemin Açık, şunları anlatıyor: “Tüm proses AB menşeili. Bunun yarı fiyatına Çin’den daha ucuz bir fabrika yapabilirdim. Ama o bu kadar çevreci olmazdı. Tüm ünitelerde torba filtre sistemi var. Bacadan çıkan tozu geri alıp içine hapsediyor ve onu hammadde olarak kullanıyoruz. Devletin ülkemizde izin verdiği partikül oranı tonda 50 miligram. Bu üst sınır AB’de 30 miligram. Bizim fabrikada ise 1 miligram bile çıkmıyor.”
7 BİN 500 TONLUK ÜRETİM
Seza Çimento, günde 7 bin 500 tonluk üretim gerçekleştiriyor. Bugün üretiminin yüzde 40’ını yurtdışına satan şirket, tesisin içindeki üç hatlık demiryolu ulaşımı sayesinde ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırmayı hedefliyor.
Genç bir şirket olduklarını ve bu yıl satışlarını yüzde 30 oranında artırmayı hedeflediklerini söyleyen Yasemin Açık, şöyle devam ediyor: “Fabrikamızda kalite laboratuvarımız da var. Robotik sistemimiz bulunuyor. Tüm numuneler online olarak hatlardan robot sistemi sayesinde alınıyor, laboratuvara geliyor, el değmeden analiz yapılıyor ve sonuçları bize sunuluyor. Bunun yedeği de olacak. Ayrıca iki ayrı laboratuvarımız daha var.”