Seza Çimento ve Beton Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Fast Company Türkiye Dergisi tarafından bu yıl beşincisi açıklanan “Kadın Kurucular 100” listesinde 9’uncu sırada yer aldı. Seza Çimento ve Beton Grubu olarak yeşil ve dijital dönüşüm odağındaki yatırımlarına hız kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Açık, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini de söyledi.
Seza Çimento ve Beton Grubu’nun Yükselen İvmesi
2016 yılında kurulan Seza Çimento, her geçen yıl yükselen bir ivme yakaladığını belirten Prof. Dr. Yasemin Açık, “Seza Çimento olarak 500 kişiye istihdam sağlarken, tedarikçilerimiz, diğer paydaşlarımız ve aileleri ile yaklaşık 10 bin kişinin hayatına dokunuyoruz. Başta Avrupa, Güney Amerika, Batı Afrika ve Orta Doğu pazarları olmak üzere yaptığımız ihracatla bölge ve ülke ekonomisi için katma değer yaratıyoruz” dedi.
Yeşil ve Dijital Dönüşüm Odağında Yatırımlar
Prof. Dr. Yasemin Açık, Seza Çimento’nun geleceğe taşınmasında önceliklerinin insan kaynağına yönelik yatırımlar ile yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu belirtti. Açık, bu bağlamda şunları söyledi:
• Yeşil dönüşüm: Yenilenebilir enerji ve enerji depolama yatırımları gerçekleştiriyor, daha çevreci bir ürün olan yeşil çimento üretimini artırıyoruz.
• Dijitalleşme: Endüstri 4.0 odağında kurduğumuz fabrikamızda üretimden kalite kontrole, satın almadan yönetime kadar tüm süreçlerimizi dijitalleştiriyoruz. Enerji maliyetlerini azaltan ve minimum arıza duruşu ile verimli üretimi sağlayan son teknolojiyi içeren sistemler kullanıyoruz.
Kadınları Her Alanda Görünür Kılmak
Çimento sektörünün “erkek egemen” bir sektör olarak görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yasemin Açık, sektöre girmeye karar verdiği zaman bu algının farkında olduğunu ancak tereddüt etmediğini belirtti. Açık, “Fabrika açıldıktan ve özellikle başarılı olduktan sonra önyargıların tek tek kırıldığını gördüm. En büyük motivasyonlarımdan biri, kadınların her iş alanında rahatlıkla çalışabileceğini göstermek, kadınları görünür kılmaktı” dedi.
Kadın İstihdamını Artırma Hedefi
Doğu Anadolu gibi kadın istihdamının düşük olduğu bir bölgede, “erkek işi” olarak görülen bir sektörde kadın istihdamını artırmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yasemin Açık, “Fabrikamızda farklı departmanlarda çalışan kadın çalışan sayımız artıyor. Ancak önümüzde uzun bir yol olduğunun farkındayız. Hedefimiz her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak” dedi.