Paylaş: 

Prof. Dr. Yasemin Açık’tan Uyuşturucu ile Mücadelede Önemli Uyarılar ve Tavsiyeler

Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, uyuşturucunun zararlı etkilerine dikkat çekerek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Covid-19 pandemisi, çatışmalar ve savaşlar gibi küresel zorlukların uyuşturucu kullanımını artırdığına işaret eden Açık, sentetik uyuşturucuların çeşitliliğinin ve uyuşturucuya erişimin kolaylaşmasının özellikle gençler için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

“Ürkütücü Tablo Karşısında Vakit Kaybetmeden Harekete Geçmeliyiz”

Dünya genelinde uyuşturucu kullanımının artış gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yasemin Açık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Covid-19 pandemisi ve dünya genelinde yaşanan çatışmaların, uyuşturucu kullanımında artışa yol açtığını belirtiyor. Bu durum, çaresizlik ve güvensizlik duygularını derinleştiriyor. Türkiye’nin verilerinin de yer aldığı Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022, sentetik uyuşturucu çeşitliliğinin artması ve erişimin kolaylaşmasıyla tehdidin giderek büyüdüğüne dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği’nde 15-64 yaş arasındaki 83,4 milyon yetişkinin en az bir kez yasa dışı uyuşturucu kullandığını gösteren bu ürkütücü tablo karşısında vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz. Bu noktada kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaparak, uyuşturucu maddelerin kullanımını ve kaçakçılığını önlemeye yönelik topyekûn bir mücadele yürütmesi büyük önem taşıyor.”

“Uyuşturucu Kullanımı Hayatı Sürdürmeyi İmkânsız Hale Getiriyor”

Uyuşturucu kullanımının bağımlılığa yol açtığını ve yoksunluk hissinin yaşamı sürdürülemez hale getirdiğini belirten Açık, şöyle konuştu:
“Ruhsal özellikler, genetik yatkınlık, çevresel ve toplumsal faktörler ile uyuşturucuya erişim kolaylığı, özellikle gençleri bağımlılık riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Kendini bir gruba ait hissetme ihtiyacı duyan gençler, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ söylemiyle felakete sürüklenebiliyor.”

“Sevgisizlik ve İletişim Eksikliği Risk Faktörlerini Artırıyor”

Uyuşturucu kullanımının en çok ergenler ve genç yetişkinler arasında görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Yasemin Açık, ailelerin rolüne vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Erken yaşlarda uyuşturucu kullanımı, beynin gelişimini tamamlamadığı bir dönemde ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuğun sevgi dolu bir ortamda, özgüvenle yetişmesi çok önemli. Aşırı ilgisizlik de aşırı gözetim de çocukları farklı arayışlara itebilir. Aile içinde sağlıklı bir denge kurulmalı, aile içi şiddet, travmalar ve iletişim eksikliği gibi faktörlerin çocukları uyuşturucu kullanımına yönlendirme riski unutulmamalıdır.”

“Fiziksel ve Psikolojik Belirtiler İyi Gözlemlenmeli”

Uyuşturucu madde kullanımından şüphelenen ebeveynler için tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Yasemin Açık, şunları söyledi:
“Dikkat eksikliği, ani duygu değişimleri, sebepsiz öfke, içe kapanma ve okul başarısında ani düşüşler madde kullanımına bağlı olabilir. Fiziksel belirtiler arasında ise yeme, içme ve uyku alışkanlıklarında değişiklikler, ani kilo kaybı, bulantı, ishal, aşırı terleme ve gözlerde kızarıklık dikkat çekebilir.

Bu belirtiler her zaman uyuşturucu kullanımına işaret etmeyebilir. Çocuğun başka bir fiziksel veya psikolojik sorunu da olabilir. Bu nedenle aileler çocuklarını suçlamadan, gerekirse bir uzmandan yardım alarak sorunun kaynağını öğrenmelidir. Uyuşturucu madde kullanımı söz konusuysa, vakit kaybedilmeden en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.”

Kaynak: Kanal23